| mapa stránek mapa stránek | domů Úvod > Historie > Tatra 805 |
| tisk vytisknout | oblibený přidat k oblíbeným | e-mail e-mail | You Tube |


.: Menu :.

.: Překladač :.

English Deutsch Française
Slovenské Polska Россию

.: Vyhledávání :.


Hledej u nás všude

.: Facebook :.

Facebook

.: Počasí :.

Dlouhodobá předpověď počasí

.: Meteo :.

meteo

.: Hladiny - Děhylov :.

Stavy hladin

.: Návštěvnost :.

TOPlist


Historie

 

Dopravní vůz 8 Tatra 805

V roce 1962 jsme dostali Tatru 805 s korbou a plachtou, která nahradila poruchový Betford QLR, který nám sloužil od roku 1958. Vzhledem k náročným bezpečnostním předpisům však toto vozidlo přestalo vyhovovat a byla v roce 1982 vyřazeno z provozu.

Tatra 805 Slouží k přepravě družstva s příslušným nářadím k požáru. Do zadního prostoru vozu je možno vložit ještě přenosnou motorovou stříkačku 8 a celek se potom označuje DVS 8. Do prostoru, kde je přepravována stříkačka PS 8 je možno také zasunout sanitní nosítka a v této úpravě lze dopravního vozu použit i jako nouzového vozidla sanitního.

Rám vozidla je vzadu opatřen závěsem pro přívěs, takže slouží i jako vozidlo tažné pro PPS případně DS.

Popis dopravního vozu 8 podle předpisu normy:

Budka pro řidiče. Přední výhledová stěna je opatřena dvěma stírači. Na pravých dveřích je brašna na doklady formátu A4. Sedadlo i opěrka je čalouněno. Na pravé straně sedadla je typový štítek. Pod sedadlem řidiče je uloženo nářadí podvozku a baterie s vyvedenou zásuvkou pro nabíjení. V budce je umístěn tetrachlorový hasicí přístroj T 2,5. Na předním okraji střechy jsou dva dodatkové výstražné světlomety s červenými skly. Na pravé straně, vně budky, je umístěn přenosný světlomet s příslušnou zásuvkou. Dopravní vůz je opatřen požární výstražnou houkačkou.

Kabina pro mužstvo je opatřena oboustranně dveřmi se spouštěcími okny a osvětlením. Sedačky mají čalouněná opěradla. Kabina je opařena háčky pro osobní výstroj mužstva. Zádní část vozidla je opatřena dveřmi se zámky a upravena tak, aby rozmístění příslušenství vyhovovalo požárnímu cvičebnímu řádu. Na vnitřních stranách u dveří je umístěn seznam příslušenství. V této části musí být kromě dvou hasicích přístrojů ještě volné místo pro umístění dalších šestí hasicích přístrojů do 10 litrů.

Přenosná motorová stříkačka je umístěna v zádní části vozidla, vysouvání a zasouvání umožňuje sklápěcí plošina.

Zadní stěna vozu je opatřena sklopnými stupačkami pro výstup na střechu. Na zadní části rámu je závěs pro přívěs. Střecha je ohrazena a opatřena držáky pro nastavovací žebřík, trhací hák a sanitní nosítka.

Nátěr kovových části a karoserie odpovídá nátěru automobilových stříkaček.

Přibližná váha dopravního vozu včetně zasunuté PS 8 s příslušenstvím, jakož i s příslušenstvím, k vozu je asi 4800 kg.

Zdroj: J. Kališ, Fr. Váňa; Požární stroje, přístroje, zařízení a jejích obsluha; Praha 1956

Nahoru Nahoru


logo logo Zjistit Google Pagerank Zjistit S-rank Zjistit Jyxorank Seo servis

© 2005 - 2023, Jan Durlák, SDH Dobroslavice. Optimalizováno pro rozlišení 1024x768 a vyšší.